Black Friday ook wel “zwarte vrijdag” genoemd, is een jaarlijkse koopjes dag die traditioneel wordt gevierd op de dag na Thanksgiving in de Verenigde Staten. Dit komt neer op de vierde donderdag van november. Het markeert het begin van het kerstinkoopseizoen en is een van de drukste winkeldagen van het jaar. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Deze gekte op zwarte vrijdag is oorspronkelijk eigenlijk maar 1 dag. Veel winkels lieten hun korting acties door lopen tot en met maandag. Ook wel Cyber Monday genoemd in Amerika. Deze dag is in de loop van de tijd zo populair geworden en uitgegroeid tot hoe we het nu ook wel noemen “Black friday week” waardoor de acties en kortingen vanaf de maandag ervoor al beginnen en doorlopen tot de maandag erna.

Wat is het ontstaan van Black Friday?

Waar de naam “Black Friday” vandaan komt is onduidelijk maar er zijn verschillende theorieën. Een eerst theorie is dat de term is ontstaan in jaren 1700 toen zwarte slaven werden verkocht met een hele hoge korting. Ondanks de term Black Friday voor het eerst officieel publiekelijk gedocumenteerd werd nadat de slavenhandel in Amerika was afgeschaft, blijft het slavernijgerucht elk jaar de ronde doen. De term Black Friday was zeer herkenbaar vanuit het slavernijverleden.

Een tweede theorie is dat de term is ontstaan in Philadelphia in de jaren 1950/1960. De politie omschreef de drukte en het lawaai van winkelend publiek op de vrijdag na Thanksgiving  “Black Friday”. Een derde theorie is dat de term is ontstaan in de jaren 80. Dat op die dag de winkeliers voor het eerst eerst “in het zwart” komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding namelijk de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven.

In de loop der jaren is Black Friday uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in andere landen over de hele wereld die soortgelijke verkoopevenementen organiseren. Het is een populaire dag voor consumenten om te profiteren van kortingen op een breed scala aan producten. Dit kan variëren van elektronica en kleding tot huishoudelijke artikelen en meubels.

Wat gebeurt er op Black Friday?

Op deze vrijdag gaan veel winkels al vroeg in de ochtend open en bieden ze hoge kortingen op een breed scala aan producten. Sommige winkels bieden ook speciale evenementen en activiteiten aan op deze “zwarte vrijdag”, zoals livemuziek, gratis eten en drinken, en spelletjes en wedstrijden.

Oorspronkelijk was deze gekte vooral gericht op fysieke winkels, waarbij mensen in de vroege ochtenduren en zelfs de avond ervoor in de rij gingen staan om de beste deals te bemachtigen. Dit leidde soms tot chaotische scènes en overvolle winkels. Tegenwoordig is Black Friday echter ook sterk online aanwezig, met veel webwinkels die vergelijkbare kortingen en aanbiedingen aanbieden op hun websites.

Wat is Cyber Monday?

In het Nederlands betekend cyber monday cyber maandag. Dit is eigenlijk gewoon een reclame uitdrukking en luidt het begin van de kerstinkopen aan bij online winkels. Dit is een soort van antwoord op zwarte vrijdag. Deze dag verwijst naar de eerste maandag na Thanksgiving Day.

Deze dag is ontstaan in 2005. Toen werd deze dag voor het eerst gehouden. Doordat veel mensen de aanbiedingen op de vrijdag misten door complete chaos, is deze dag er extra bijgekomen, om toch iedereen te laten profiteren van deze leuke kortingen.

Hoe populair is deze zwarte vrijdag in Nederland?

Ook in Nederland is het steeds populairder geworden. In Nederland wordt Black Friday meestal gehouden op de laatste vrijdag van november, nu zal dat vrijdag 24 november zijn. In 2022 deden naar schatting 13 miljoen Nederlanders hieraan mee.

Hier zijn enkele tips voor het winkelen op Black Friday:

Kies een product

In plaats van je te focussen op volle wishlists, kun je je ook focussen op 1 bepaald product dat je heel graag wilt hebben. Als dit product bij een aantal winkels te koop is, dan kun je op het moment suprême alle webshops, Social Media en/of winkels afgaan om te kijken wie de beste deal heeft.

Laat je niet verleiden

Bijna elke winkel heeft wel een Black Friday korting. Dit betekent niet altijd dat dit de beste korting van het jaar is en dat je het nu per se moet kopen. Voornamelijk in kledingwinkels pak je meestal niet meer korting dan tijdens de reguliere uitverkoop. Laat je dus niet zomaar verleiden tot een aankoop, omdat er wat korting gegeven wordt. Anders geef je straks nog meer uit dan je normaal gesproken zou doen en bespaar je dus helemaal niets.

Let op nep-onlinewinkels

Dit is de lastigste tip. Er zijn veel nep-online winkels. Hoe kun je nep herkennen? “Aan bijvoorbeeld krom taalgebruik,” De zinnen kunnen heel raar zijn. Met Google Translate kom je vaak tot gekke resultaten.” Kun je in de webshop alleen maar met creditcard betalen, weinig tot geen contactmogelijkheden, geen KVK nummer dan is dat vaak al verdacht.

Cadeaus voor de feestdagen

Vrijdag 24 november is heel dichtbij Sinterklaas en kerst staat dan bijna voor de deur, daarom is onze tip scoor je cadeau’s voor de feestdagen, klik Hier! Heb je een bepaald budget in gedachte voor je geliefden waar je cadeaus voor wilt kopen? De kans is groot dat je meer kunt kopen voor je budget.

Uiteraard doen wij vanuit Move2Balance ook mee aan deze geweldige gekte en bieden jullie daarom een kortingscode aan van 15%. Shop nu snel jouw Move2Balance Gear in onze webshop, klik Hier!  en gebruik de kortingscode Move2BalanceBlackfriday2023.

Do we see you on “Black Friday?

Move2Balance Gear Is All About The Casual Lifestyle!

 

 

Jaarwisseling, dag oud, hallo nieuw!

Jaarwisseling, dag oud, hallo nieuw! De jaarwisseling, ook wel “Oud en Nieuw” verwijst naar de [...]

Lees verder
Kerstmis, geld dit voor iedereen?

Kerstmis, het is alweer bijna zover nog 4 dagen! Kerstmis, geld dit voor iedereen? De [...]

Lees verder
Bootcamp wat levert jou dat op?

Bootcamp, some people want it to happen, some wish it would happen, bootcampers make it [...]

Lees verder
Pakjesavond, vanavond de geschiedenis van Sinterklaas tot nu toe!

Pakjesavond, Vier jij vanavond ook gezellig de vooravond van Sinterklaas? Of heb jij reden(en) om [...]

Lees verder
Black Friday, shopping like cardio!

Black Friday ook wel “zwarte vrijdag” genoemd, is een jaarlijkse koopjes dag die traditioneel wordt [...]

Lees verder
Een Personal Trainer, 7 tips voor het vinden van de juiste!

Je zoektocht is gestart naar een Personal Trainer, maar wat is een Personal Trainer precies? [...]

Lees verder
Sint-Maarten de dag dat mijn lichtje branden mag!

Op zaterdag 11 november is het Sint-Maarten. Grote kans dat er op die avond een groep [...]

Lees verder
Wintertijd, je wint er tijd mee!

Het is weer zover, uurtje terug in de tijd want de wintertijd is afgelopen weekend [...]

Lees verder

Geef een reactie