Bootcamp, some people want it to happen, some wish it would happen, bootcampers make it hapen!

Bootcamp is een trainingsmethode die zijn oorsprong vindt in het Amerikaanse leger. De trainingen vinden vaak plaats in de buitenlucht, zonder toestellen en andere moderne middelen die men in sportcentra voor handen heeft. Er is een professionele begeleider die jou door middel van fitnessoefeningen met je eigen gewicht, interval trainingen en conditionele oefeningen zal aanpakken. En dat gezellig in teamverband!

Wij vragen onderaan onze blog aan de lezers of er nog leuke tips of ideeën zijn, waarop een trouwe Move2Balance volger, tevens fanatieke bootcamper ons een mail heeft gestuurd en dit topic aangevraagd heeft.

Oorsprong van Bootcamp:

Bootcamp-training vindt zijn oorsprong in militaire basisopleidingen, waar soldaten intensieve fysieke training ondergaan om hun uithoudingsvermogen, kracht en algehele fitheid te verbeteren. Het idee achter bootcampoefeningen is om functionele kracht en conditie te ontwikkelen die relevant zijn voor de fysieke eisen van militaire taken.

Evolutie naar Fitness Bootcamps:

In de jaren90 en vroege 2000 begon het concept van bootcamp over te stappen naar de fitnessindustrie. Fitnessinstructeurs begonnen de effectieve en uitdagende aspecten van militaire training te integreren in groepstrainingen voor het grote publiek. Dit resulteerde in de opkomst van fitness bootcamps, die zich richten op het bieden van een intensieve, groepsgerichte training in een korte periode.

Voordelen van Bootcamp-training:

 • Variatie in Oefeningen:  Bootcamps omvatten vaak een breed, gevarieerd scala aan oefeningen, waaronder cardiovasculaire oefeningen, krachttraining, intervaltraining en functionele bewegingen.
 • Efficiënte Work-outs: Bootcamp-trainingen zijn doorgaans work-outs van een uur maar zeer intens, waardoor deelnemers in korte tijd een effectieve training kunnen krijgen.
 • Vetverbranding en Gewichtsverlies: De intensiteit van bootcamp-oefeningen kan helpen bij het verbranden van calorieën en het bevorderen van gewichtsverlies. Bovendien kan het de stofwisseling verhogen, wat gunstig is voor vetverbranding.
 • Functionele Fitness: Bootcamp-oefeningen richten zich vaak op functionele bewegingen.

Bootcamp-training kan naast fysiek ook verschillende positieve effecten hebben op de geestelijke gezondheid. 

 1. Stressvermindering: Fysieke activiteit, zoals die bij bootcamp-training, kan helpen bij het verminderen van stress. Tijdens inspannende oefeningen komt endorfine vrij, een neurotransmitter die bekend staat als de “gelukshormoon”, wat kan bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van het algemene humeur.
 2. Verbetering van de stemming: Regelmatige lichaamsbeweging, vooral intensieve trainingen zoals bootcamp, kan leiden tot een verbetering van de stemming. Het kan symptomen van depressie en angst verminderen en bijdragen aan een positievere mentale toestand.
 3. Toename van zelfvertrouwen: Het overwinnen van fysieke uitdagingen en het behalen van fitnessdoelen tijdens bootcamp-training kan het zelfvertrouwen vergroten. Het gevoel van prestatie en vooruitgang kan positief bijdragen aan de mentale gezondheid.
 4. Sociale interactie: Bootcamp wordt vaak in groepsverband uitgevoerd, wat sociale interactie bevordert. Het deelnemen aan groepsactiviteiten kan leiden tot het opbouwen van sociale steunsystemen, het verminderen van gevoelens van eenzaamheid en het bevorderen van een gevoel van verbondenheid.
 5. Focus en Concentratie: Regelmatige lichaamsbeweging is gekoppeld aan verbeterde cognitieve functies, inclusief focus en concentratie. Bootcamp-training, die vaak diverse en uitdagende oefeningen omvat, kan de mentale scherpte verbeteren.
 6. Slaapkwaliteit: Lichaamsbeweging heeft positieve effecten op slaapkwaliteit. Mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, inclusief bootcamp-training, ervaren vaak een betere nachtrust. Een goede nachtrust is cruciaal voor een gezonde geestelijke gezondheid.
 7. Stressbestendigheid: Door de uitdagingen van bootcamp aan te gaan, kunnen deelnemers hun stressbestendigheid vergroten. Het helpt hen om te leren omgaan met fysieke en mentale druk, wat gunstig is voor de algehele veerkracht.

Ben jij geschikt voor Bootcamp?

Omdat de oorsprong van deze training militair is denken veel mensen dat je wordt afgemat door een trainer die je schreeuwend aanspoort om alles uit je te persen. Natuurlijk is het de de bedoeling dat je lichamelijke progressie boekt, maar dit dien je te doen op een leuke, voor jou plezierige manier en vooral op je eigen tempo en kunnen. Bootcamps zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Er zijn bootcamps voor beginners, gevorderden en zelfs voor mensen met een beperking. Zo train je dus altijd met mensen op een soortgelijk niveau.

Het is belangrijk op te merken dat iedereen uniek is, en wat voor de ene persoon werkt, kan voor een andere persoon anders zijn. Sommige mensen vinden het heerlijk om de intensiteit van bootcamp te ervaren, terwijl anderen mogelijk de voorkeur geven aan andere vormen van lichaamsbeweging. Het is altijd raadzaam om naar je eigen lichaam te luisteren en activiteiten te kiezen die je plezier bezorgen en passen bij je fysieke en mentale behoeften.

Mocht je de training buiten uitoefenen dan raden we je aan om je goed op de weersomstandigheden aan te kleden.

Klik hier en scoor je mooie Move2Balance Gear outfit!

Heb je hier wat aan gehad? heb jij leuke tips of ideeën voor een leuke blog, of heb je misschien nog andere vragen of advies? Stuur dan een mailtje naar info@move2balance.nl.

You’ve got to move to get into balance!

 

Jaarwisseling, dag oud, hallo nieuw!

Jaarwisseling, dag oud, hallo nieuw! De jaarwisseling, ook wel “Oud en Nieuw” verwijst naar de [...]

Lees verder
Kerstmis, geld dit voor iedereen?

Kerstmis, het is alweer bijna zover nog 4 dagen! Kerstmis, geld dit voor iedereen? De [...]

Lees verder
Bootcamp wat levert jou dat op?

Bootcamp, some people want it to happen, some wish it would happen, bootcampers make it [...]

Lees verder
Pakjesavond, vanavond de geschiedenis van Sinterklaas tot nu toe!

Pakjesavond, Vier jij vanavond ook gezellig de vooravond van Sinterklaas? Of heb jij reden(en) om [...]

Lees verder
Black Friday, shopping like cardio!

Black Friday ook wel “zwarte vrijdag” genoemd, is een jaarlijkse koopjes dag die traditioneel wordt [...]

Lees verder
Een Personal Trainer, 7 tips voor het vinden van de juiste!

Je zoektocht is gestart naar een Personal Trainer, maar wat is een Personal Trainer precies? [...]

Lees verder
Sint-Maarten de dag dat mijn lichtje branden mag!

Op zaterdag 11 november is het Sint-Maarten. Grote kans dat er op die avond een groep [...]

Lees verder
Wintertijd, je wint er tijd mee!

Het is weer zover, uurtje terug in de tijd want de wintertijd is afgelopen weekend [...]

Lees verder

Geef een reactie