Op zaterdag 11 november is het Sint-Maarten. Grote kans dat er op die avond een groep kinderen met lampion in de hand aanbelt om een liedje te zingen. En ze verwachten dan natuurlijk een lekkernij! Maar wat vieren we eigenlijk met Sint Maarten? Waarom die lampionnen? En hoe zit dat met mandarijnen?

Geschiedenis van Sint-Maarten:

De viering van Sint-Maarten op 11 november, ook wel ‘het feest van het delen’ genoemd heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen en is nauw verbonden met de heilige Martinus van Tours. Het feest wordt gevierd ter ere van Sint-Maarten van Tours, ook wel bekend als Martinus van Tours. Martinus was een bisschop in de 4e eeuw na Christus in het huidige Frankrijk. Hij staat bekend om zijn vrijgevigheid en liefdadigheid en is een van de meest vereerde heiligen in de christelijke traditie. Zijn feestdag valt op 11 november, de dag waarop hij stierf, en dit is de oorsprong van de viering.

Tradities op de avond van Sint-Maarten

In de Middeleeuwen ontstonden er verschillende tradities rondom Sint-Maarten. Op 11 november begonnen de winterse festiviteiten, en mensen deelden voedsel en giften uit om zich voor te bereiden op de koude maanden die voor hen lagen.

In de loop der tijd werd het feest ook een kinderfeest. Het feest kan je relateren aan licht en vuur. Het was gebruikelijk om op deze dag vreugdevuren te ontsteken en lantaarnprocessies te houden om het donkere seizoen te verwelkomen. Kinderen begonnen lampionnen te maken. De kinderen gaan met lampionnen langs de deuren om liedjes te zingen en om snoep en lekkernijen te verzamelen.

Waarom Lampionnen?

De lampionnen zijn een symbool van de mantel van Sint-Maarten. De lampionnen symboliseren licht en warmte te midden van de duisternis, wat past bij het thema van de viering; het verwelkomen van licht in de wintermaanden.

Lampionnen kunnen in verschillende vormen en kleuren worden gemaakt, wat de verbeelding van kinderen stimuleert. Ze kunnen lampionnen ontwerpen die eruitzien als pompoenen, sterren, dieren, of andere creatieve figuren.

De kinderen dragen ze om te laten zien dat ze barmhartig zijn en bereid zijn om te delen met anderen.

Liedjes

We zingen liedjes met Sint-Maarten om Sint-Maarten te eren en om de kinderen een leuke dag te bezorgen.

De liedjes die de kinderen zingen zijn vaak over Sint-Maarten en zijn barmhartigheid. Ze vertellen het verhaal van hoe Sint-Maarten zijn mantel deelde met een bedelaar. Er zijn vele sint-maartenliedjes. Sommige zijn grappig, maar ook de oude bedelliedjes worden nog gezongen.

Bekijk hier populaire Sint Maarten liedjes en leer ze uit je hoofd zodat de mensen dit jaar niet alleen maar het bekende liedje “Sinte, Sinte Maarten, de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sinte Maarten aan” horen.

Waarom mandarijnen met Sint- Maarten?

Het geven van mandarijnen is een traditionele gewoonte in sommige regio’s van Nederland en België. Er zijn verschillende redenen waarom mandarijnen vaak deel uitmaken van de lekkernijen die kinderen krijgen tijdens Sint-Maarten:

  • Sint-Maarten valt op 11 november, wat samenvalt met het begin van het mandarijnenseizoen in deze regio’s.
  • Mandarijnen worden soms geassocieerd met warmte en licht vanwege hun oranje kleur. Dit past goed bij de thema’s van Sint-Maarten, waarin licht, lampionnen en vreugde centraal staan.
  • Vroeger was fruit veel meer in trek. Het aanbieden van mandarijnen naast snoep biedt kinderen een gevarieerde keuze aan traktaties. Het geeft ouders en gemeenschapsleden de mogelijkheid om gezondheid en genot in evenwicht te brengen.

Nou, daar heb je het, nu weet je alles wat je moet weten om Sint-Maarten te vieren. Je hebt je lantaarn gemaakt en de woorden van alle liedjes geleerd, of je hebt snoep, chocolaatjes en mandarijnen ingeslagen en je kijkt uit naar een gezellig avondje thuis. Wat je ook gaat doen op 11 november, geniet van alle activiteiten. 

Vier jij ook Sint Maarten? Ga je deze avond erop uit? kleed je dan vooral warm aan met onze Move2Balance Gear en heb plezier!

You’ve Got To Move To Get Into Balance!

 

Jaarwisseling, dag oud, hallo nieuw!

Jaarwisseling, dag oud, hallo nieuw! De jaarwisseling, ook wel “Oud en Nieuw” verwijst naar de [...]

Lees verder
Kerstmis, geld dit voor iedereen?

Kerstmis, het is alweer bijna zover nog 4 dagen! Kerstmis, geld dit voor iedereen? De [...]

Lees verder
Bootcamp wat levert jou dat op?

Bootcamp, some people want it to happen, some wish it would happen, bootcampers make it [...]

Lees verder
Pakjesavond, vanavond de geschiedenis van Sinterklaas tot nu toe!

Pakjesavond, Vier jij vanavond ook gezellig de vooravond van Sinterklaas? Of heb jij reden(en) om [...]

Lees verder
Black Friday, shopping like cardio!

Black Friday ook wel “zwarte vrijdag” genoemd, is een jaarlijkse koopjes dag die traditioneel wordt [...]

Lees verder
Een Personal Trainer, 7 tips voor het vinden van de juiste!

Je zoektocht is gestart naar een Personal Trainer, maar wat is een Personal Trainer precies? [...]

Lees verder
Sint-Maarten de dag dat mijn lichtje branden mag!

Op zaterdag 11 november is het Sint-Maarten. Grote kans dat er op die avond een groep [...]

Lees verder
Wintertijd, je wint er tijd mee!

Het is weer zover, uurtje terug in de tijd want de wintertijd is afgelopen weekend [...]

Lees verder

Geef een reactie