Pakjesavond, Vier jij vanavond ook gezellig de vooravond van Sinterklaas? Of heb jij reden(en) om niet mee te doen aan het Sinterklaas feest door bijvoorbeeld Zwarte Piet? (hier komen we later in de blog ook nog even op terug)

Hoe dan ook Nederland maakt zich nu vanavond op voor het Sinterklaasfeest, de schappen lagen al een tijdje vol met snoepgoed en de winkels draaiden weer overuren om iedereen die dat wil te voorzien van een sinterklaas cadeau.

Dinsdag 5 december, vanavond is het zover de vooravond van Sinterklaas “Pakjesavond” is aangebroken.

Ontdek de oorsprong en evolutie van deze Nederlandse traditie. Van de traditionele viering met Sinterklaas tot de moderne varianten die vandaag de dag worden gevierd. Leer meer over de tradities en gebruiken die bij deze feestelijke gelegenheid horen.

Oorsprong pakjesavond

De geschiedenis van pakjesavond gaat terug tot de viering van Sint-Nicolaas, een bisschop die leefde in de vierde eeuw na Christus. Sint-Nicolaas werd geëerd als een heilige die goed was voor kinderen. Hij werd vaak afgebeeld met een zak vol cadeautjes, die hij aan arme kinderen gaf.

Het Sinterklaasfeest is afkomstig van Sint-Nicolaas van Maya, een gelovige die leefde in de derde en vierde eeuw na Christus in Turkije, dat toen klein Azië heette. Volgens de legende is Sint-Nicolaas een kindervriend. Zo zou hij drie levenloze jongetjes weer tot leven hebben gewekt.

In de Middeleeuwen werd Sint-Nicolaas gevierd op 6 december, de dag van zijn dood. Op deze dag zetten kinderen hun schoen klaar voor Sint-Nicolaas. In de schoen legden ze een brief voor Sint-Nicolaas waarin ze vertelden hoe goed ze zich hadden gedragen. Sint-Nicolaas zou dan in de nacht van 5 op 6 december de schoenen vullen met cadeautjes.

In de negentiende eeuw werd de traditie van pakjesavond verder ontwikkeld. De onderwijzer Jan Schenkman schreef een aantal boeken en liedjes over Sinterklaas, die de populariteit van het feest verder vergrootten.

In de twintigste eeuw werd pakjesavond steeds populairder. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd het steeds gebruikelijker om cadeautjes te geven op pakjesavond. Ook werden er steeds meer Sinterklaasintochten georganiseerd, waarbij Sinterklaas met zijn Pieten door de straten trekt.

De traditie omvat het karakter van Sinterklaas, die vergelijkbaar is met de Kerstman in andere culturen, maar verschillende kenmerken heeft.

Tradities

Pakjesavond is een Nederlandse en Belgische traditie die deel uitmaakt van het grotere Sinterklaasfeest. Het wordt doorgaans gevierd op de avond van 5 december (Sinterklaasavond) in Nederland en op 6 december in België. Pakjesavond betekent ‘Gifts Evening’ in het Engels, en het is een tijd waarin families en vrienden samenkomen om cadeaus uit te wisselen en te genieten van feestelijke activiteiten.

Er zijn een aantal tradities die vaak worden geassocieerd met pakjesavond:

Het zetten van de schoen

Op Pakjesavond laten kinderen doorgaans hun schoenen buiten bij de open haard of bij de deur staan, samen met gedicht of tekening, een wortel of wat hooi voor het paard van Sinterklaas. In ruil daarvoor laten Sinterklaas en zijn helpers kleine cadeautjes, chocolaatjes en andere lekkernijen achter in de kinderschoenen.

De intocht van Sinterklaas

Sinterklaas komt altijd de zaterdag na Sint Maarten aan, in dit geval was dat 18 november. Sinterklaas kwam aan met de stoomboot en in zijn kielzog gevolgd door vele pakjesboten en werd vergezeld zijn met heel veel Pieten. De intocht van Sinterklaas is een groot spektakel met veel muziek, dans en entertainment. Het is een dag waarop mensen samen kunnen komen om te genieten van de magie van Sinterklaas.

In Westland heeft de intocht van Sinterklaas dit jaar plaats gevonden en waren er pro Zwarte Piet mensen in zeer grote getalen met wel meer dan 100 man als Zwarte Piet verkleed. Het was een bewuste actie om te laten zien dat zij vinden dat het kinderfeest gewoon zo moet blijven zoals het is. Op Social Media was er genoeg te zien, hoe de Pro Zwarte Piet mensen daadwerkelijk denken. De Racistische reacties die stroomden dan ook massaal binnen. Je kwetst een heleboel mensen door een traditie waar heel veel Nederlanders aan willen blijven vasthouden. Als het daadwerkelijk alleen om het kinderfeest zou gaan dan zal het niet uit moeten maken om allerlei gekleurde pieten te hebben. De kinderen gaat het tenslotte alleen om de cadeautjes en houden zich niet vast aan een figuur die heel veel lijkt op mensen die er op deze aarde rondlopen.

Het uitpakken van de cadeautjes

De kinderen mogen dan uit hun schoen halen wat Sinterklaas voor ze heeft gebracht. Ze krijgen vaak speelgoed, snoep en boeken. Na het uitpakken van de cadeautjes wordt er vaak een feestmaaltijd gegeten.

Moderne tradities

Naast de traditionele tradities van pakjesavond zijn er ook een aantal moderne tradities die op pakjesavond worden gevierd. Zo is het tegenwoordig steeds gebruikelijker om cadeautjes te geven aan volwassenen. Ook worden er steeds meer pakjesavondfeesten georganiseerd voor volwassenen.

De lekkerste Sinterklaas lekkernijen voor pakjesavond

Pakjesavond is niet compleet zonder heerlijke Sinterklaas lekkernijen.

  • Pepernoten 
  • Kruidnoten: 
  • Marsepein:
  • Speculaaspop
  • TaaiTaai
  • Chocolademunten
  • Chocoladeletters
  • Mandarijntjes

De toekomst van pakjesavond

Tegenwoordig is pakjesavond een van de belangrijkste feestdagen in Nederland en België. Toch heeft Pakjesavond en het bredere Sinterklaasfeest in de loop der jaren veranderingen ondergaan, voornamelijk vanwege maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

Zwarte Piet-discussie

De Zwarte Piet-discussie is een complex en gevoelig onderwerp dat dieper ingaat op kwesties van culturele identiteit, traditie, en racisme, en het heeft geleid tot een bredere discussie over inclusiviteit en respect voor diversiteit.

De discussie draait om de vraag of de traditionele representatie van Zwarte Piet racistisch is. Veel mensen vinden dat de stereotiepe kenmerken van het personage, zoals de zwarte schmink, het kroeshaar, de gouden oorbellen, grote lippen met rode lippenstift en spreken met een bepaald accent racistisch zijn en een negatieve invloed hebben op de perceptie van zwarte mensen. Anderen beweren dat Zwarte Piet slechts een onschuldige traditie is zonder racistische intenties en dat het karakter gevierd wordt als een positieve en vrolijke figuur.

Belangrijke punten in de Zwarte Piet-discussie zijn onder meer:

  • Racisme en stereotypering. Tegenstanders van Zwarte Piet wijzen op de racistische stereotypen die in de traditionele representatie voorkomen, en stellen dat dit bijdraagt aan negatieve beeldvorming van zwarte mensen.
  • Cultureel erfgoed en traditie. Voorstanders van Zwarte Piet benadrukken dat het personage diep geworteld is in de lokale cultuur en tradities. Ze beschouwen het als een onschuldig en positief onderdeel van het Sinterklaasfeest.
  • Maatschappelijke verandering. De discussie weerspiegelt bredere maatschappelijke veranderingen en een groeiend bewustzijn van de impact van raciale stereotypen. Veel mensen pleiten voor een heroverweging van tradities die als beledigend worden ervaren.
  • Verschillende perspectieven. De Zwarte Piet-discussie kent verschillende perspectieven, niet alleen tussen voor- en tegenstanders, maar ook binnen deze groepen. Sommige mensen zijn voorstander van een geleidelijke verandering, terwijl anderen streven naar een meer radicale aanpassing of afschaffing.

Voorstanders van Zwarte Piet

Voorstanders van de traditionele Zwarte Piet vertonen dat hij slechts een onschuldig figuur is in de folklore van het Sinterklaasfeest, voorkomend uit de Nederlandse traditie en dat er geen racistische intentie achter zit. Ze wijzen op de lange geschiedenis van het personage en dat hij geen verband houdt met negatieve stereotypen over zwarte mensen.

Tegenstanders van Zwarte Piet

Tegenstanders van Zwarte Piet wijzen op o.a. het gebruik van blackface, zwarte schmink, het kroeshaar, de gouden oorbellen, grote lippen met rode lippenstift  en zien in het personage wel degelijk racistische elementen. Ze stellen dat het beeld van Zwarte Piet is gebaseerd op een negatief stereotype van zwarte mensen en dat het krachtig is om racisme en discriminatie in stand te houden doordat het geassocieerd wordt met slavernij.

In het begin van de jaren 1900 waren de pieten wit en zaten ze op de paarden. Niemand was geschminkt en niemand leek op mensen van een andere cultuur. De pieten hadden gewoon blonde haren en blauwe ogen. Zwarte Piet wordt vaak zoals de kleur zwart negatief neergezet. Kinderen die niet wilde luisteren werden door Zwarte piet zoals algemeen bekend in de Sinterklaas liederen, in de zak gestopt nadat hij met de roe heeft gezwaaid. Hoe kan je spreken over een positief beeld van Zwarte Piet, terwijl de kinderen doodsbang zijn voor Zwarte Piet om mee te moeten gaan in de zak naar Spanje.

Ontwikkeling van de discussie

De discussie heeft geleid tot protesten, rechtszaken en beleidsveranderingen in verschillende steden en gemeenten in Nederland en België.

Mogelijke oplossingen

De discussie over Zwarte Piet is een complexe kwestie met geen eenvoudige oplossing. Mogelijkheden die eerder benoemd zijn:

  • Aanpassingen aan het uiterlijk van Zwarte Piet: 
  • Introduceren van Roetveegpieten:
  • Educatie en bewustwording:
  • Lokale autonomie:
  • Geleidelijke verandering:

Het is belangrijk op te merken dat de discussie over Zwarte Piet complex is en dat verschillende mensen uiteenlopende meningen hebben. De zoektocht naar een oplossing gaat verder en vereist vaak een evenwicht tussen respect voor tradities en het adresseren van zorgen over racisme en stereotypen. In de loop der jaren hebben sommige steden en gemeenschappen al stappen genomen om veranderingen door te voeren, terwijl andere steden en gemeenschappen vasthouden aan de traditionele representatie van Zwarte Piet.

Wat is jouw standpunt in de Zwarte Piet-discussie?

Nu ik toch nog even je aandacht heb, vergeet je niet een kijkje te nemen voor onze ruime Move2Balance Gear in onze webshop? klik Hier! Uiteraard vind je hier ook ook leuke items om cadeau te doen of gewoon als een cadeautje voor jezelf.

Heb je hier wat aan gehad? heb jij leuke tips of ideeën voor een leuke blog, of heb je misschien nog andere vragen of advies? Stuur dan een mailtje naar info@move2balance.nl.

Zien we jou bij de volgende blog weer?

Move2Balance Gear Is All About The Casual Lifestyle!

 

 

Jaarwisseling, dag oud, hallo nieuw!

Jaarwisseling, dag oud, hallo nieuw! De jaarwisseling, ook wel “Oud en Nieuw” verwijst naar de [...]

Lees verder
Kerstmis, geld dit voor iedereen?

Kerstmis, het is alweer bijna zover nog 4 dagen! Kerstmis, geld dit voor iedereen? De [...]

Lees verder
Bootcamp wat levert jou dat op?

Bootcamp, some people want it to happen, some wish it would happen, bootcampers make it [...]

Lees verder
Pakjesavond, vanavond de geschiedenis van Sinterklaas tot nu toe!

Pakjesavond, Vier jij vanavond ook gezellig de vooravond van Sinterklaas? Of heb jij reden(en) om [...]

Lees verder
Black Friday, shopping like cardio!

Black Friday ook wel “zwarte vrijdag” genoemd, is een jaarlijkse koopjes dag die traditioneel wordt [...]

Lees verder
Een Personal Trainer, 7 tips voor het vinden van de juiste!

Je zoektocht is gestart naar een Personal Trainer, maar wat is een Personal Trainer precies? [...]

Lees verder
Sint-Maarten de dag dat mijn lichtje branden mag!

Op zaterdag 11 november is het Sint-Maarten. Grote kans dat er op die avond een groep [...]

Lees verder
Wintertijd, je wint er tijd mee!

Het is weer zover, uurtje terug in de tijd want de wintertijd is afgelopen weekend [...]

Lees verder

Geef een reactie