Kerstmis, het is alweer bijna zover nog 4 dagen!

Kerstmis, geld dit voor iedereen? De feestdagen staan weer voor de deur, Merry Christmas. De huizen zijn mooi versierd en de kerstbomen zijn weer mooi opgetuigd. De straten zijn weer mooi verlicht en voorzien van mooie versieringen.

De kerstperiode is de periode rond kerstmis, die in de westerse wereld traditioneel begint op 24 december en eindigt op 6 januari. In Nederland wordt de kerstperiode vaak gezien als een periode van gezelligheid, familie en tradities.

Voor Cristenen

Voor christenen is de kerstperiode een religieus feest, ter ere van de geboorte van Jezus Christus. De evangelisten Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus in de Bijbel. Volgens deze verhalen werd Jezus geboren in een stal in Bethlehem, uit een maagd genaamd Maria. Hij werd geboren als de Messias, de gezalfde van God, die de wereld zou redden.

De kerstperiode wordt in Nederland gevierd met veel verschillende tradities. Zo worden er vaak kerstbomen versierd, kerststallen gebouwd en kerstliederen gezongen. Ook is het gebruikelijk om elkaar cadeautjes te geven.

Hieronder zijn enkele specifieke voorbeelden van de betekenis van de kerstperiode in Nederland:

  • Gezelligheid: De kerstperiode wordt vaak gezien als een periode van gezelligheid en ontspanning. Mensen komen samen om te eten, te drinken en te praten. Er worden spelletjes gespeeld, films gekeken en muziek gehoord.
  • Familie: De kerstperiode is een tijd om samen te zijn met familie. Veel mensen gaan op bezoek bij hun ouders, broers en zussen, of andere familieleden. Het is een tijd om herinneringen op te halen en te genieten van elkaars gezelschap.
  • Tradities: De kerstperiode wordt gevierd met veel verschillende tradities. Zo worden er vaak kerstbomen versierd, kerststallen gebouwd en kerstliederen gezongen. Deze tradities worden vaak van generatie op generatie doorgegeven.
  • Religie: Voor christenen is de kerstperiode een religieus feest. Ze vieren de geboorte van Jezus Christus, die zij zien als de Messias. In de kerstperiode gaan veel christenen naar de kerk om de kerstdienst bij te wonen.

Andere religies

Kerstmis is een christelijk feest en wordt daarom niet gevierd door culturen die andere religies aanhangen. Dit zijn onder andere:

  • Islam: De islam is de grootste religie ter wereld en wordt aanhangen door ongeveer 2,2 miljard mensen. Moslims geloven in God, maar zij zien Jezus Christus niet als de Messias. Kerstmis wordt daarom niet gevierd door moslims.
  • Judaïsme: Het jodendom is de oudste monotheïstische religie ter wereld en wordt aanhangen door ongeveer 14 miljoen mensen. Joden geloven in God, maar zij geloven niet dat Jezus Christus de Messias is. Kerstmis wordt daarom niet gevierd door joden.
  • Hindoeïsme: Het hindoeïsme is de grootste religie in India en wordt aanhangen door ongeveer 1,2 miljard mensen. Hindoes geloven in een veelheid aan goden en godinnen, maar zij geloven niet in Jezus Christus. Kerstmis wordt daarom niet gevierd door hindoes.
  • Boeddhisme: Het boeddhisme is een religie die is ontstaan in India en wordt aanhangen door ongeveer 500 miljoen mensen. Boeddhisten geloven in het nirwana, een staat van volmaakt geluk en vrede. Kerstmis wordt daarom niet gevierd door boeddhisten.

Andere culturen

Daarnaast vieren veel culturen die wel christelijk zijn, geen kerst. Dit is bijvoorbeeld het geval in landen waar de islam de dominante religie is. In deze landen wordt vaak het islamitische feest Eid al-Fitr gevierd, dat het einde van de ramadan markeert.

Ook in veel culturen die christelijk zijn, maar waar de bevolking niet zo religieus is, wordt kerst niet of nauwelijks gevierd. Dit is bijvoorbeeld het geval in veel landen in Azië en Afrika. In deze landen worden vaak andere feestdagen gevierd, zoals het Chinees Nieuwjaar of het Hindoeïstische Holi-feest.

Naast de religieuze betekenis heeft de kerstperiode ook een belangrijke sociale betekenis. Het is een tijd om samen te zijn met familie en vrienden, en om te genieten van de gezelligheid. De kerstperiode is een tijd van hoop en verwachting, een tijd om stil te staan bij wat belangrijk is in het leven

Andere omstandigheden

Helaas is het zo dat er ook mensen zijn die de kerstperiode niet als feestelijk ervaren. Dit kan bijvoorbeeld komen door verschillende omstandigheden zoals:

  • Keuze: Sommige mensen kiezen ervoor om kerstmis niet te vieren. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze het een commercieel feest vinden of omdat ze geen zin hebben in de drukte.
  • Persoonlijke omstandigheden: Er kunnen ook andere persoonlijke omstandigheden zijn waardoor iemand kerst niet kan vieren. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de gene in het buitenland is, of omdat men in een oorlogsgebied woont.

Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van persoonlijke omstandigheden die iemand kunnen beletten om kerst te vieren:

  • Eenzaamheid: Mensen die geen familie of vrienden hebben, kunnen kerst een moeilijke tijd vinden. Ze kunnen zich eenzaam of verlaten voelen.
  • Ziekte of handicap: Mensen die ziek of gehandicapt zijn, kunnen kerst moeilijker vieren. Ze kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om te reizen of om deel te nemen aan activiteiten.
  • Arbeidsverplichtingen: Mensen die tijdens de kerstperiode moeten werken, kunnen kerst moeilijker vieren. Ze kunnen bijvoorbeeld niet thuis zijn met hun familie of vrienden.
  • Financiële problemen: Mensen met financiële problemen kunnen kerst moeilijker vieren. Ze kunnen bijvoorbeeld geen cadeautjes kopen of geen kerstdiner organiseren.

De betekenis van de kerstperiode kan voor iedereen anders zijn. Voor sommige mensen is het een religieuze feestdag, voor anderen is het vooral een tijd van gezelligheid en familie. Wat de betekenis ook is, de kerstperiode is een tijd om stil te staan bij wat belangrijk is in het leven.

Mocht je nog opzoek zijn naar een leuk en warm kerstcadeau, Klik hier en scoor je mooie Move2Balance Gear outfit!

Heb jij leuke tips of ideeën voor een leuke volgende blog, Stuur dan een mailtje naar info@move2balance.nl.

You’ve got to move to get into balance!

Jaarwisseling, dag oud, hallo nieuw!

Jaarwisseling, dag oud, hallo nieuw! De jaarwisseling, ook wel “Oud en Nieuw” verwijst naar de [...]

Lees verder
Kerstmis, geld dit voor iedereen?

Kerstmis, het is alweer bijna zover nog 4 dagen! Kerstmis, geld dit voor iedereen? De [...]

Lees verder
Bootcamp wat levert jou dat op?

Bootcamp, some people want it to happen, some wish it would happen, bootcampers make it [...]

Lees verder
Pakjesavond, vanavond de geschiedenis van Sinterklaas tot nu toe!

Pakjesavond, Vier jij vanavond ook gezellig de vooravond van Sinterklaas? Of heb jij reden(en) om [...]

Lees verder
Black Friday, shopping like cardio!

Black Friday ook wel “zwarte vrijdag” genoemd, is een jaarlijkse koopjes dag die traditioneel wordt [...]

Lees verder
Een Personal Trainer, 7 tips voor het vinden van de juiste!

Je zoektocht is gestart naar een Personal Trainer, maar wat is een Personal Trainer precies? [...]

Lees verder
Sint-Maarten de dag dat mijn lichtje branden mag!

Op zaterdag 11 november is het Sint-Maarten. Grote kans dat er op die avond een groep [...]

Lees verder
Wintertijd, je wint er tijd mee!

Het is weer zover, uurtje terug in de tijd want de wintertijd is afgelopen weekend [...]

Lees verder

Geef een reactie