Trick or treat, op welke manier doe jij mee aan deze overgewaaide Halloween traditie?

Het spreekwoord “trick or treat” is een traditionele uitdrukking.

Ben jij het type dat al weken bezig is met het versieren van je huis met enge pompoenen, spoken of andere versieringen? Kunnen je kindjes niet meer wachten om verkleed met hun mandjes langs de deuren te gaan? of ben jij het type dat het allemaal maar overdreven vindt en deze avond niet anders ervaart dan alle andere avonden?

Dinsdag 31 oktober is het zover, dan is het All Hallows’ Eve, Halloween staat letterlijk voor de deur!

Halloween is een oude feestdag met een lange geschiedenis. De oorsprong van Halloween gaat ver terug tot het Keltische festival genaamd “Samhain, ” dat het einde van de zomer en het begin van de donkere winterperiode markeerde.

De Kelten waren van mening dat tijdens Samhain de grens tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden vervaagde. Hiermee konden geesten en bovennatuurlijke wezens vrij rondlopen. Om zichzelf te kunnen beschermen tegen kwade geesten, gingen mensen verkleed in enge kostuums en staken vreugdevuren aan.

Waar komt “Snoep of ik schiet” dan vandaan?

De uitdrukking “trick or treat” (vertaald: “snoep of ik schiet”) is een kenmerkend onderdeel van Halloween en men denkt dat het voortkomt uit de 19e eeuw, maar kan zelfs ook nog uit de Middeleeuwen komen. Toen trokken arme mensen langs huizen met de bedoeling eten te krijgen in ruil voor een gebed voor de overledenen. Kregen ze geen eten dan voorspelde men onheil.

De grootste transformatie heeft plaatsgevonden in de Verenigde Staten toen Ierse en Schotse immigranten hun Halloween tradities meenamen inclusief “trick or treat” en zo ook Jack-o-lantern, een uitgeholde pompoen dat lijkt op een gezicht.

De kinderen gingen vaak verkleed als enge personages en gingen met hun zakken langs de deuren van buren, en zeiden dan “trick or treat”. Bij een “treat” moet de bewoner een traktatie geven zoals snoep. Geen snoep? dan mag je een streek “trick” uithalen.

Het dreigen met een “trick” was oorspronkelijk bedoeld om de boze geesten af te weren.

Officiële feestdag?

Halloween is geen officiële feestdag, desondanks vieren we deze feestdag tegenwoordig over de hele wereld. Het is een tijd om plezier te hebben, je te verkleden en de griezelige kant van het leven te vieren. Het feest heeft zich in de loop van de tijd zo ontwikkeld dat het van oorsprong “kinder” feest allang niet meer meer alleen voor kinderen is.

Op Halloween zijn er diverse bekende activiteiten zoals, variërend van enge monsters en heksen tot popcultuurfiguren en superhelden.

  • Deuren langs: Kinderen gaan van deur tot deur om snoep op te halen, waarbij ze “trick or treat” roepen.
  • Pompoen snijden: Het uitsnijden van gezichten in pompoenen om jack-o’-lanterns te maken, is een populaire Halloween-activiteit.
  • Decoraties: Huizen en tuinen versieren met enge ornamenten.
  • Feesten: Volwassenen vieren Halloween met themafeesten.
  • Haunted houses: Er zijn vaak tijdelijke spookhuizen en spookachtige attracties waar mensen zichzelf kunnen laten schrikken.

Toch ziet niet iedereen deze dag als een feestdag. Sommige religies zien Halloween als een heidense dag omdat ze vinden dat het te veel lijkt op de Keltische tradities.

  • De oorsprong van Halloween ligt in Keltische tradities. De Kelten waren heidenen, en hun overtuigingen zijn in tegenspraak met “christelijke” overtuigingen.
  • De focus op de dood: Halloween wordt vaak geassocieerd met de dood en het bovennatuurlijke. Dit is in tegenspraak met sommige religies, die de dood ziet als een overgang naar een beter leven.
  • De focus op het bovennatuurlijke: Halloween wordt vaak geassocieerd met magie, hekserij en andere vormen van het bovennatuurlijke. Dit wordt door veel religies als onacceptabel gezien.

Uiteindelijk is het aan jou of je wel of niet Halloween gaat vieren.

Heb jij je kostuum al klaar?  Toch niet willen verkleden maar wel warm en stijlvol voor de dag willen komen check dan snel onze ruime Move2Balance Gear collectie in onze webhop.

Move2Balance Gear Is All About The Casual Lifestyle!

 

Jaarwisseling, dag oud, hallo nieuw!

Jaarwisseling, dag oud, hallo nieuw! De jaarwisseling, ook wel “Oud en Nieuw” verwijst naar de [...]

Lees verder
Kerstmis, geld dit voor iedereen?

Kerstmis, het is alweer bijna zover nog 4 dagen! Kerstmis, geld dit voor iedereen? De [...]

Lees verder
Bootcamp wat levert jou dat op?

Bootcamp, some people want it to happen, some wish it would happen, bootcampers make it [...]

Lees verder
Pakjesavond, vanavond de geschiedenis van Sinterklaas tot nu toe!

Pakjesavond, Vier jij vanavond ook gezellig de vooravond van Sinterklaas? Of heb jij reden(en) om [...]

Lees verder
Black Friday, shopping like cardio!

Black Friday ook wel “zwarte vrijdag” genoemd, is een jaarlijkse koopjes dag die traditioneel wordt [...]

Lees verder
Een Personal Trainer, 7 tips voor het vinden van de juiste!

Je zoektocht is gestart naar een Personal Trainer, maar wat is een Personal Trainer precies? [...]

Lees verder
Sint-Maarten de dag dat mijn lichtje branden mag!

Op zaterdag 11 november is het Sint-Maarten. Grote kans dat er op die avond een groep [...]

Lees verder
Wintertijd, je wint er tijd mee!

Het is weer zover, uurtje terug in de tijd want de wintertijd is afgelopen weekend [...]

Lees verder

Geef een reactie